Čija (angliškai Chia, pilnas lietuviškas pavadinimas “ispaninis šalavijas”) – tai juodai baltos sėklos kilusios iš Centrinės Amerikos. Tai yra vienas iš taip vadinamų super-maistų (superfoods). Tai nepaprastai maistingos sėklos.
Nuotraukoje čija atvaizduota kairėje, o šalia jų, atitinkamai, sezamo ir sėmenų sėklos.
Šios sėklos buvo vienas pagrindinių maistų majų, actekų ir inkų civilizacijose. “Chia” majų kalboje reiškia “stiprybė”.
Galingas čijos maistingumas
Čijos sėklose rasite:- 8 kartus daugiau omegos-3 nei lašišoje
- 5-6 kartus daugiau kalcio nei karvės piene
- 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose
- 2 kartus daugiau kalio nei bananuose
- 15 kartų daugiau magnio nei brokolyje
- 2 kartus daugiau pluošto (fibre) nei sėlenų dribsniuose
- 6 kartus daugiau baltymų nei raudonose (kidney) pupelėse
- 4 kartus daugiau selenio nei sėmenyse
- 9 kartus daugiau fosforo nei piene
- kelis kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse
- ir t.t.
man labai skanu jos kokteiliukuose, bet beriu ir į jogurtą. Kitur nebandžius, nors bert galima labai daugkur. Man labai skanu.
Sveiki,
AtsakytiPanaikintiBūtų labai smagu, jei šalia čijos teksto, kurį žodis žodin nukopijavote iš GeraGyventi.lt tinklapio įsidėtumėte ir nuorodą į šaltinį: http://www.geragyventi.lt/2010/08/chia-seklos/
Iš anksto dėkoju :)