2011 m. kovo 22 d.

Saldikliai iš stevijos lapų (Stevia)




Stevijos lapai 10-15 kartų saldesni už paprastą cukrų. Saldumo paslaptis ta, kad augalas turi savyje ir kaupia sudėtinę medžiagą steviozidą, kurio sudėtyje yra gliukozės, steviolio ir kitų junginių. Grynas steviozidas saldesnis už cukrų 300 kartų, todėl jis laikomas idealiu cukraus pakaitalu tiek sveikiems žmonėms, tiek ir sergantiems diabetu, nutukimu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais ir kitomis medžiagų apykaitos ligomis.
Daugumai saldikliai su stevijos lapais turi kartoką prieskonį.

Iš atsiliepimų:
Pirkau ir dabar stovi nenaudojama. Skonis jos savotiškas, bet jei nepadaugini, tai dar pusė bėdos. Bet nenaudoju dėl kitos priežasties, nes kažkur skaičiau, kad stevija pasižymi mutageniškumu ir ypač nerekomenduojama vaikams (na, aišku, nežinau, kiek čia tiesos, nesigilinau).

Stevia žiauriai šlykštus (kartus, neskanus). Vyras kavą pasisaldino, tai negalėjo gert, o aš tokia didvyrė sakiau, kas čia blogo gali būt. Kai paragavau, iškeliavo į šiukšlinę visa dėžutė. Jei būtent tokio tipo saldiklio ieškot, tai rekomenduočiau truvia (berods, iš stevijos padarytas, bet skanesnis skonis).

Stevijos saldikliai įvairiais pavidalais:
http://www.iherb.com/Stevia

3 komentarai:

  1. Apie Stevia

    Stevija – nepaprastai vertingas augalas, skatinantis žmogaus organizmo bioenergetinių galimybių didėjimą, leidžiantis aktyviai gyventi iki gilios senatvės. Stevijos lapai 10-15 kartų saldesni už paprastą cukrų. Saldumo paslaptis ta, kad augalas turi savyje ir kaupia sudėtinę medžiagą steviozidą, kurio sudėtyje yra gliukozės, steviolio ir kitų junginių. Grynas steviozidas saldesnis už cukrų 300 kartų, todėl jis laikomas idealiu cukraus pakaitalu tiek sveikiems žmonėms, tiek ir sergantiems diabetu, nutukimu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais ir kitomis medžiagų apykaitos ligomis.

    Šį augalą jau senovėje maistui saldinti vartojo Peru kalnuose gyvenantys indėnai. Tačiau tik 1887 metais jį pirmą kartą aprašė mokslininkas Antonijus Bertonis. Po daugelio tyrimų įvairių šalių mokslininkai pripažino, jog stevija – augalas, galintis tapti cukraus pakaitalu. Šiandien apie steviją ir jos retas vertingąsias savybes kalba visas pasaulis. Stevija – vienas iš vertingiausių augalų, galinčių padidinti žmogaus bioenergetinių galimybių ribas, leidžiantis išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą iki žilos senatvės. Matyt, ne veltui nuo 1997 metų Pentagonas šį augalą kaip papildą įtraukė į savo armijos valgiaraštį, o buvusioje Tarybų Sąjungoje jį augindavo politbiuro stalui. Tačiau reikia pasakyti, kad iki šiol stevija daugelyje šalių nėra oficialiai pripažinta maisto papildu. Jos tyrimai vis dar nesibaigia.

    Stevia yra apie 240 rūšių žolelių ir krūmynų šeima kilusi Pietų ir Šiaurės Amerikos vakariniame subtropikų ir atogražų regionuose. Stevia, taip pat vadinamas sweetleaf (saldieji lapai) ar honeyleaf (medaus lapai), lapai yra ir buvo naudojami kaip natūralų saldumą suteikiantis žalumynas, saldiklių ir cukraus pakaitalas, taip pat stevia šimtmečius naudojamas, kaip gydomasis preparatas.

    Stevia augalas plačiai auginami kaip natūraliai saldūs lapai. Stevia augalų lapų ekstraktas gali būti iki 300 kartų saldesnis už cukrų. Šis natūralus saldiklis neturi angliavandenių. Kadangi vis daugiau šeimų naudoja mažiau cukraus, jos gali rinktis natūralius saldiklius, tokius kaip Stevia, vartojant Stevia kraujyje neaptinkama gliukozės koncentracijos priešingai nei po cukraus vartojimo.

    Stevijos gydomosios savybės
    Stevija gydo cukraligę, kraujo susirgimus, stenokardiją, išeminę ligą, aterosklerozę, ėduonį, parodontozę, virškinamojo trakto ligas, vaikų alergines diatezes, nutukimą, inkstų ligas, hipertoniją, seborėją, dermatitus, egzemas, spuogus, gerina imunitetą, turi priešnavikinių savybių, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą. Stevija ir jos pagrindu paruošti preparatai – puiki širdies bei kraujagyslių sistemos, skrandžio ir žarnyno, nutukimo, infekcinių ligų profilaktika.

    Stevija mityboje ir kulinarijoje
    Dešimtyje pasaulio šalių plačiai vartojama kaip natūralus cukraus pakaitalas. Taip šis augalas tapo viena iš pagrindinių priemonių, naudojamų gydymo ir sveikatingumo dietose. Stevija ir jos pagrindu paruošti preparatai aktyviai vartojami kulinarijoje kaip cukraus pakaitalas. Stevija kulinarijoje: šviežių pomidorų ir žolelių sriuba, majonezas be kiaušinių, avižinių dribsnių bandelės su obuoliais, imbierinis sirupas, rytinė košė, bananinė duona, morkų pyragas ir pan.


    Maisto papildai STEVIA
    Adresas: Laisvės pr. 81, Vilnius, Lietuva
    Telefonas: 86 41 62266
    El. p.: info@stevia-patosa.eu
    www.stevia-patosa.eu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Istorija

    Stevija (Stevia reboudiana) – daugiametis žolinis graižažiedžių šeimos augalas. Jos tėvynė – Pietų Amerika. Kaip kultūrinis augalas stevija žinoma jau 1500 metų. Daugiausia auga Paragvajaus, Brazilijos, Argentinos klimato sąlygomis. Ypatingų dekoratyvinių duomenų šis augalas neturi. Rudenį jam prasideda ramybės metas ir numeta lapus, šakelės nuvysta, todėl augalas tampa neišvaizdus. Tik pavasarį, vasarą ir rudens pradžioje jos garbanoti lapeliai džiugina kiekvieno akį. Iš pažiūros stevija – kažkas vidutinio tarp mėtos ir chrizantemos. Natūraliomis sąlygomis stevija žydi beveik nuolat, bet didžiausias žydėjimas pastebimas intensyvaus augimo metu. Išvertus iš majų kalbos „stevija“ – tai medus.

    Šį augalą jau senovėje maistui saldinti vartojo Peru kalnuose gyvenantys indėnai. Tačiau tik 1887 metais jį pirmą kartą aprašė mokslininkas Antonijus Bertonis. Po daugelio tyrimų įvairių šalių mokslininkai pripažino, jog stevija – augalas, galintis tapti cukraus pakaitalu. Šiandien apie steviją ir jos retas vertingąsias savybes kalba visas pasaulis. Stevija – vienas iš vertingiausių augalų, galinčių padidinti žmogaus bioenergetinių galimybių ribas, leidžiantis išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą iki žilos senatvės. Matyt, ne veltui nuo 1997 metų Pentagonas šį augalą kaip papildą įtraukė į savo armijos valgiaraštį, o buvusioje Tarybų Sąjungoje jį augindavo politbiuro stalui. Tačiau reikia pasakyti, kad iki šiol stevija daugelyje šalių nėra oficialiai pripažinta maisto papildu. Jos tyrimai vis dar nesibaigia.

    Musu saldiklis yra is indijos analogu neturintis Lietuvoje


    Maisto papildai STEVIA
    Adresas: Laisvės pr. 81, Vilnius, Lietuva
    Telefonas: 86 41 62266
    El. p.: info@stevia-patosa.eu
    http://stevia-patosa.eu/

    AtsakytiPanaikinti

  3. Stevija – nepaprastai vertingas augalas, skatinantis žmogaus organizmo bioenergetinių galimybių didėjimą, leidžiantis aktyviai gyventi iki gilios senatvės. Stevijos lapai 10-15 kartų saldesni už paprastą cukrų. Saldumo paslaptis ta, kad augalas turi savyje ir kaupia sudėtinę medžiagą steviozidą, kurio sudėtyje yra gliukozės, steviolio ir kitų junginių. Grynas steviozidas saldesnis už cukrų 300 kartų, todėl jis laikomas idealiu cukraus pakaitalu tiek sveikiems žmonėms, tiek ir sergantiems diabetu, nutukimu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais ir kitomis medžiagų apykaitos ligomis.

    Šį augalą jau senovėje maistui saldinti vartojo Peru kalnuose gyvenantys indėnai. Tačiau tik 1887 metais jį pirmą kartą aprašė mokslininkas Antonijus Bertonis. Po daugelio tyrimų įvairių šalių mokslininkai pripažino, jog stevija – augalas, galintis tapti cukraus pakaitalu. Šiandien apie steviją ir jos retas vertingąsias savybes kalba visas pasaulis. Stevija – vienas iš vertingiausių augalų, galinčių padidinti žmogaus bioenergetinių galimybių ribas, leidžiantis išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą iki žilos senatvės. Matyt, ne veltui nuo 1997 metų Pentagonas šį augalą kaip papildą įtraukė į savo armijos valgiaraštį, o buvusioje Tarybų Sąjungoje jį augindavo politbiuro stalui. Tačiau reikia pasakyti, kad iki šiol stevija daugelyje šalių nėra oficialiai pripažinta maisto papildu. Jos tyrimai vis dar nesibaigia.

    Stevia yra apie 240 rūšių žolelių ir krūmynų šeima kilusi Pietų ir Šiaurės Amerikos vakariniame subtropikų ir atogražų regionuose. Stevia, taip pat vadinamas sweetleaf (saldieji lapai) ar honeyleaf (medaus lapai), lapai yra ir buvo naudojami kaip natūralų saldumą suteikiantis žalumynas, saldiklių ir cukraus pakaitalas, taip pat stevia šimtmečius naudojamas, kaip gydomasis preparatas.

    Stevia augalas plačiai auginami kaip natūraliai saldūs lapai. Stevia augalų lapų ekstraktas gali būti iki 300 kartų saldesnis už cukrų. Šis natūralus saldiklis neturi angliavandenių. Kadangi vis daugiau šeimų naudoja mažiau cukraus, jos gali rinktis natūralius saldiklius, tokius kaip Stevia, vartojant Stevia kraujyje neaptinkama gliukozės koncentracijos priešingai nei po cukraus vartojimo.

    Stevijos gydomosios savybės
    Stevija gydo cukraligę, kraujo susirgimus, stenokardiją, išeminę ligą, aterosklerozę, ėduonį, parodontozę, virškinamojo trakto ligas, vaikų alergines diatezes, nutukimą, inkstų ligas, hipertoniją, seborėją, dermatitus, egzemas, spuogus, gerina imunitetą, turi priešnavikinių savybių, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą. Stevija ir jos pagrindu paruošti preparatai – puiki širdies bei kraujagyslių sistemos, skrandžio ir žarnyno, nutukimo, infekcinių ligų profilaktika.

    Stevija mityboje ir kulinarijoje
    Dešimtyje pasaulio šalių plačiai vartojama kaip natūralus cukraus pakaitalas. Taip šis augalas tapo viena iš pagrindinių priemonių, naudojamų gydymo ir sveikatingumo dietose. Stevija ir jos pagrindu paruošti preparatai aktyviai vartojami kulinarijoje kaip cukraus pakaitalas. Stevija kulinarijoje: šviežių pomidorų ir žolelių sriuba, majonezas be kiaušinių, avižinių dribsnių bandelės su obuoliais, imbierinis sirupas, rytinė košė, bananinė duona, morkų pyragas ir pan.


    Musu saldiklis yra is indijos analogu neturintis Lietuvoje


    Maisto papildai STEVIA
    Adresas: Laisvės pr. 81, Vilnius, Lietuva
    Telefonas: 86 41 62266
    El. p.: info@stevia-patosa.eu
    http://stevia-patosa.eu/

    AtsakytiPanaikinti